Har du noen gang fått en kontrakt eller en avtale oversendt på mail, skrevet den ut på papir, signert den, scannet den og sendt den tilbake? Det er du sannsynligvis ikke alene om ...


På en Mac kan du hoppe over utskriften og scanningen, men allikevel undertegne den med din egen, vanlige krusedullsignatur. Det er hakket billigere og mer miljøvennlig enn å sette papir i ringpermer i hvert fall.


Slik gjør du:


1. Åpne PDF-filen i Preview / Forhåndsvisning. Dette er Macens innebygde visningsprogram for PDF-filer og bilder. Det kan for eksempel se slik ut:


2. Ta et A4-ark og skriv signaturen din på det. Forsøk å skrive en så stor signatur som mulig, og bruk gjerne blå eller sort tusj av passe tykkelse for kontrastens del. Det er ikke viktig om det er tekst på baksiden:


3. I Preview / Forhåndsvisning, velg:

Engelske menyer: Tools ▸ Annotate  Signature  Create Signature from Camera ...

Norske menyer: Verktøy  Merknad  Signatur  Opprett signatur fra innebygd kamera ...


Avhenging av hvilken type Mac du har kan dette menyvalget ha forskjellige navn på det innebyggede kameraet, men det betyr ingenting:


4. Følg instruksjonene i vinduet som kommer opp. Sørg for å ha godt lys slik at den innebyggede kameraet ser signaturen. Om signaturen kuttes på begynnelsen eller slutten, forsøk å flytte arket sidelengs til høyre eller venstre. Du bør heller ikke holde arket for nærme kameraet.


Når du har en akseptabel signatur i forhåndsvisningen, klikk Accept / Godta. Dette kan være en smule klønete siden de fleste av oss bare har to hender, så spør eventuelt om hjelp. Pass på at det er huket av for at signaturen skal lagres til neste gang dersom du vil bruke den senere.5. Velg signaturen du akkurat lagret. Dersom det ikke kommer noen signatur opp i listen, gjør steg 4 på nytt.


6. Straks du velger en signatur blir muspekeren til et trådkors. Klikk og dra på stedet du vil ha signaturen slik at den får passende størrelse. Begynn oppe i venstre hjørne av signaturfeltet og slipp museknappen når du er fornøyd.


Så lenge du ser prikker rundt signaturen kan du justere størrelsen og flytte den rundt. Klikk et annet sted i dokumentet for å lagre signaturen der den står.


For å slette signaturen, klikk på den og tast slettetasten, eller høyreklikk på den og velg Delete Annotation / Slett merknad.


7. Ferdig! Lagre PDF-filen på dertil egnet sted og send den tilbake til avsender. Neste gang du skal signere en kontrakt eller avtale i PDF-format er det tre museklikk og fiks ferdig!